Augustus/September 2004

Van de Jura naar het Rhônedal, 106 km

 

 

(28/8/004 t/m 5/9/004, 108 km.)

WE VERLATEN DE GR-5!

(alle foto's)


Na de problemen bij de laatste stijging vorig jaar, hebben we besloten het Alpentraject te vermijden en een andere toegang te zoeken tot de Middellandse Zee.

Hiertoe keren wij terug naar het eindpunt van de voorlaatste etappe van vorig jaar, de jeugdherberg Bief de la Chaille, nabij Les Rousses. Hier stappen wij over op de Gr-9, om later aan te sluiten op de Gr-65 die van Genève naar Santiago de Compostella loopt.

Het is de vraag of onze religieuze aspiraties zover reiken, waarschijnlijk zullen we onderweg wel een aftakking naar een mondaine badplaats nemen.

 

Zaterdag 28/8

Heenreis. Bert heeft 860 en Frans 960 km. gereden van Arnhem, resp. Den Haag naar Prémanon. Camping redelijk tegenover groot skiressort.

Gegeten bij prima restaurant vlakbij de camping.

 

Zondag 29/8

Van Le Bief de la Chaille (nabij Les Rousses) naar Mijoux, 17 km. (kaart)

 

Begonnen met de klim waarop FB in 2003 bereid was te sneuvelen voor de goede zaak.

Ditmaal zonder een centje pijn de toch bedrieglijke eerste klim voltooid tot aan de splitsing Gr-5 / Gr-9. Hartroerend afscheid van de oude, vertrouwde Gr-5.

   


Daarna door bos en grote weilanden ongeveer 450 meter geklommen tot aan de Belvedère des Dappes en vervolgens door het Forêt du Massacre alwaar geen drama’s plaatsvonden, althans niet nu.

 

Cette forêt anciennement " de La Frasse " fut nommée " du Massacre " car elle évoque le tragique destin de quelques 600 mercenaires italiens commandés par le condottiere romain Renzo de Céry qui, envoyés par François 1er pour secourir la Ville de Genève assiégée, furent anéantis en 1535 par les armées ennemies de Charles III, Duc de Savoie, commandées par le vaillant Baron de La Sarra (La Sarraz).

 

Het weer was redelijk, een klein buitje af en toe. Uiteindelijk een forse afdaling naar het dorpje Mijoux, dat er buiten het winterseizoen tamelijk verlaten bijligt.

 

Maandag 30/8

Van Mijoux naar Lélex 18 km.  (kaart)

 

We nemen de alternatieve route langs de westelijke kant van het dal. Somber weer en ’s middags regen. We passeren midden in het bos de restanten van een auto

 

(een oude Panhard?) waar de natuur inmiddels bezit van heeft genomen.


Door al het geglibber toch wel een zware dag, maar ook wel lekker al die drab.

Lélex blijkt eveneens een buiten het winterseizoen uitgestorven plaatsje te zijn.

 

Dinsdag 31/8

Verjaardag van Bert!

Begonnen met ontbijt en cadeautjes.

Weer: redelijk, geleidelijk aan steeds beter.

Tenten verplaatst naar ca. 90 km. Verderop gelegen camping.

Eerst geprobeerd bij Musiège een camping te vinden. Die bleek onvindbaar. Uiteindelijk camping gevonden in Sarzin (4 sterrencamping met zwembad. Ons 1e zwembad tijdens de hele reis).

‘s Middags nog halfslachtige poging ondernomen om stukje te wandelen. Kwam er niet van. Daarna stevig gebarbecued en dito gedronken.


Verjaardag van Bert!


Woensdag 1/9

Van Lélex naar Farges. Ca. 25 km.  (kaart)

1000 meter omhoog en dito omlaag. Kortom, niet niks.

Opgestaan om 6.15. Om 9.30 start met wandelen tot 20.00 uur.

 

 

Gezicht op de Mont Blanc

 

De tocht was prachtig, de mooiste tot dusverre op het gehele GR-traject. Vrijwel voortdurend uitzichten op de Alpen met de Mont Blanc pontificaal in het midden.

Het was een behoorlijk zware wandeling, die over de crêtes boven de boomgrens liep.

 


Weer: schitterend!

We probeerden stuk af te snijden, maar dat leverde een te steile afdaling op en daardoor nog omgelopen ook.

Daarna heel lange rit terug naar Lélex, waar we zeer laat in een verlaten pizzeria gegeten hebben. Maar we hebben zeker geen spijt gehad van deze lange en zware dag.

 

 

Donderdag 2/9

Van Farges naar Chevrier. Ca. 10 km.  (kaart)

Na de zware dag van gisteren een makkie. We volgen nu inmiddels een stukje van het “Balcon du Léman”. Het pad gaat eerst langs de bosrand en later glooiend omlaag naar de Rhône.

 


Deze steken we over via een drukke verkeersbrug, om vervolgens via akkers en weideland te eindigen aan de voet van de “Montagne de Vuache ou de Chaumont”

Hier kunnen we ons zo te zien morgen weer uitleven.

 

Vrijdag 3/9

Van Chevrier naar Frangy. Ca. 17 km.  (kaart)

800 meter zeer stijl omhoog en dito omlaag.

 

De steile klim aan het begin levert mooie vergezichten op tot aan de "Oratoire de Ste. Victoire".

Daarna lopen we heel hoog maar door heel veel bos, beetje saai. We vinden aan de rand van de afgrond een lunchplekje dat wel mooi uitzicht biedt.
We zien iets ter grootte van een mensenhoofd in het bos liggen, lijkt iets van piepschuim maar blijkt een ware reuzenpaddenstoel te zijn.
Laatste stuk was wel leuk en het weer voortreffelijk. We verruilen nu het Balcon du Léman voor de Gr-65 richting Frangy. Bij het ophalen van de auto bleek het contactslot van de Audi kapot. Veel gedoe met de telefoon en het opgeven van gegevens naar diverse computers. Daarna kwam de dépannage en die friemelde wat en toen konden we verder, wel met het strikte verbod de contactsleutel uit het slot te halen vóór aankomst bij de garage in Nederland. Daartoe heeft Bert een soort mitella aangelegd.


 

 

Aangenaam gezwommen in het zwembad.

 

 

Zaterdag 3/9 .

Van Frangy naar de Rhone bij Base de Loisirs du Fier. 19 km.  (kaart)

Aanvankelijk heel aardige wandeling door meer open terrein.

 


Laatste kilometers langs een fietspad langs de Rhône. Hopelijk loopt dit fietspad niet zo door tot Santiago de Compostella!

Weer: warm en mooi.

 

NB.

Terugreis BK: 917 km.

Stappenteller moet op 73 cm. Staan.

 

NB!! Frans heeft beloofd dat alles, maar dan ook alles voor 31/12/2004 op de website zal zijn geplaatst.

(Waarvan acte op 29/12/2004)


Wordt vervolgd

home